Offerte

English

English

brand logo

Inzichten van de informatieavond en vervolgstappen

Tijdens de informatieavond op dinsdag 10 september 2024 presenteerde ontwikkelaar RE:BORN de herontwikkelingsplannen voor De Pier. Hierbij lag de focus op de toekomstvisie van de Pier en het waarborgen van duurzaamheid. Na een plenaire sessie gingen aanwezigen uiteen in kleinere groepen voor interactieve break-outsessies. Aan de hand van drie thema’s werd er informatie opgehaald die van waarde zijn voor de herontwikkelingsplannen. De belangrijkste punten delen wij graag met u.

1. Pierplein: Input voor ontwerp en gebruik

Deelnemers gaven waardevolle input over de toekomstige inrichting en het gebruik van het Pierplein. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Groen en duurzaamheid: Deelnemers hechten veel waarde aan het integreren van groen in het ontwerp van het plein, waarbij de voorgestelde duinstructuur als positief werd ervaren. Een belangrijk aandachtspunt is echter hoe het groen kan worden behouden in het zeeklimaat van Scheveningen, waar sterke wind en zoutwaterinvloeden een uitdaging vormen. Er moet worden nagedacht over klimaatbestendige beplanting om het groen duurzaam te onderhouden.
  • Toegankelijkheid en programma: Het ontwerp en ingang van De Pier moet toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking, ouderen, en jonge gezinnen. Dat houdt in dat er rekening gehouden moet worden met zaken als verharding van de grond voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Ook is er gesproken over de invulling van programma op en naast het Pierplein. Het behoud van het uitzicht op zee is cruciaal voor de beleving van het gebied. De herinrichting moet ervoor zorgen dat de panoramische uitzichten vrij blijven van belemmeringen zoals hoge structuren of gebouwen. Dat is een enorme meerwaarde, want op dit moment is het een rommelig.
  • Veiligheid: het nieuwe Pierplein zal moeten bijdragen aan het veiliger maken van de verloederde uitstraling/criminaliteit die het nu kent.
  • Het Pierplein en Zeepark op de Pier: Er werd zeer positief gereageerd op het feit dat RE:BORN heeft gekozen om de entree van de Pier terug te leggen, waardoor een plein kan ontstaan. Ook waren de participanten en aangrenzende ondernemers zeer enthousiast over het plan om het duinlandschap vanaf het strand door te trekken naar het Pierplein en de boulevard.
  • Bewegwijzering: Er werd geadviseerd om op het Pierplein aandacht te besteden aan bewegwijzering in alle richtingen.
  • Meubilair: Er werd besproken dat er zitplekken moeten zijn, maar niet te veel en niet te comfortabel, omdat dit hinder kan opleveren voor ondernemers die hun terrassen daarvoor inzetten.
  • Kiosks: Er staan momenteel twee kiosks die verwijderd moeten worden. De vraag is hoe de gemeente dit gaat aanpakken.
  • Zandophoping: Er werd aangegeven dat er rekening gehouden moet worden met zandophoping en hoe dit op een duurzame manier kan worden ingepast of tegengegaan.

2. Bouwperiode: Overlastbeperking en aandachtspunten

De Pier zal tijdens de bouwperiode ongeveer twee jaar gesloten zijn, waarbij het streven is na een jaar de wandelpromenade weer te openen, waarna de eilanden één voor één volgen. De sessie leverde enkele suggesties op om overlast in deze periode te beperken en tegelijkertijd de bouw als kans te benutten:

  • Communicatie en transparantie: Deelnemers benadrukten het belang van een open en transparante communicatie naar de omgeving. Regelmatige updates over de voortgang van de bouw, de planning, en mogelijke overlast zijn essentieel. Dit kan via nieuwsbrieven, social media, informatieborden op locatie, en lokale media verspreid worden om bewoners en ondernemers op de hoogte te houden.
  • De bouw van de Pier als publiekstrekker: Een creatieve suggestie was om de bouw zelf als attractie te zien. De constructie van de Pier kan een spectaculair schouwspel zijn, dat vanaf het strand en de strandtenten zichtbaar is. Het zou als kans kunnen worden benut om bezoekers te trekken, bijvoorbeeld door het plaatsen van informatiepanelen of kijkplekken waar mensen het bouwproces kunnen volgen.
  • Omgevingsmanagement: Overlast door geluid moet zoveel mogelijk beperkt worden. Geluid beperkende maatregelen, zoals het gebruik van stil bouwmaterieel en het beperken van werkzaamheden tot bepaalde tijden, kunnen helpen om hinder te verminderen.
  • Dierbaarheid: Een andere creatieve suggestie was om een muur op te stellen waar iedereen foto's kan ophangen die verbonden zijn met een dierbare herinnering, voorzien van een persoonlijk bericht.

3. Programmering: Divers en aanvullend

De sessie over programmering leverde belangrijke inzichten op over het toekomstige aanbod van evenementen en activiteiten in Scheveningen:

  • Aanvullend op het bestaande aanbod: Deelnemers vonden dat de nieuwe programmering een aanvulling is op wat er al gebeurt in Scheveningen.
  • Balans tussen toerisme en bewoners: De programmering moet een balans vinden tussen het aantrekken van toeristen en het behouden van de leefbaarheid voor de lokale bevolking. Evenementen moeten aantrekkelijk zijn voor beide groepen, zonder dat bewoners het gevoel krijgen dat hun leefomgeving alleen voor toeristen wordt ingericht.
  • Seizoensgebonden evenementen: Om het hele jaar door leven in de brouwerij te houden, werd geadviseerd om te focussen op seizoensgebonden evenementen, met name in de winter.

Wil je op de hoogte blijven van de herontwikkelingsplannen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en houd onze berichten goed in de gaten voor meer informatie.