MENU

+31 (0)6 10 38 68 59

info@pier.nl

agenda

Gin-tastic!

WANNEER?:

feb 17 - feb 18, 2018

WAAR?:

Foodboulevard

IK WIL DEELNEMEN!

DEEL DIT EVENEMENT:

Gin & Tonic is dé cocktailtrend die al menig jaar door Nederland waait! Een fancy look, terwijl de basis van een G&T simpel is. Echter zijn er zoveel soorten manieren om een Gin & Tonic te maken. Wij laten je het graag zien op het enige echte GIN FESTIVAL boven zee; GIN-TASTIC
 
LET THE WEEKEND BE-GIN
Twee dagen lang ga je hier genieten van de lekkerste Gin-Tonics. De bekendste Gin labels presenteren op De Pier  hun verrassende mixen aan de liefhebbers!
 
Tijdens GIN-TASTIC ontdek jij nieuwe smaken en nieuwe manieren om een perfecte Gin & Tonic te bouwen.
Kom je op zondag ook luisteren naar de band ‘Nootmuskaat’? Zij staan vanaf 15.00 op het Pier Podium bij de bar.
 
____________________________________________
INTERVIEW MET WILLY MOOREN, OPRICHTER HERMIT – DUTCH COASTAL GIN

We hoeven niet uit te leggen dat gin populair is natuurlijk, anders hadden we er geen festival voor georganiseerd. Maar hoe ontstaat een nieuwe gin eigenlijk?

We vroegen het Willy Mooren, oprichter van het merk Hermit – Dutch Coastal Gin.

Hermit gin is ontstaan uit pure passie voor mooie merken en sterke drank. Als een van de eigenaren van het Brand & Packaging bureau SNOW DONUTS in Den Haag ontwikkelt hij al jaren merken en verpakkingen voor derden. Een van de opdrachten was een zeer bijzondere whiskey uit 1968 te verpakken, waarvan er slechts 175 op de markt zijn gebracht. Dat smaakte naar meer! Zo is het idee ontstaan om een eigen sterke drank te ontwikkelen voor zijn bucketlist. Met zijn achtergrond in branding en strategie zou dat toch moeten lukken. En of! Zijn buurman tipte de opkomende gin trend waarna Willy zich geheel vrijwillig stortte in het nu zo populaire drankje. Op 2 januari 2015 belde hij met Leo Fontijne van Van Toor of hij iets zag in een nieuwe Nederlandse gin en nog geen 5 maanden later, op 25 mei, is Hermit gepresenteerd op de Perfect Serve Barshow in Amsterdam. Een prachtige, pure en uitzonderlijke zachte gin welke inmiddels 9 prijzen heeft ontvangen, nationaal en internationaal. Ook voor de verpakking! Kijk maar eens goed in de fles alwaar een oude zeekaart het verhaal van Hermit verteld.

Waarom Hermit – Dutch Coastal gin?

Hermit wordt gemaakt met zeewater, gefilterd Oosterschelde water om precies te zijn. De

Oosterschelde is een van de grootste en schoonste zoutwater gebieden die we in Europa hebben. Niet voor niets komen hier veel van onze oesters, mosselen en kreeften vandaan. De heremietkreeft (Hermit crab) leeft en staat met de pootjes in het zoute water en komt langs de gehele kust voor. Daarnaast is het een bijzonder dier. Hij wordt namelijk geboren zonder schaal en gaat op zoek naar bescherming. Belangrijk in deze is dat hij de schelp die hij kiest moet kunnen dragen, en als hij na verloop van tijd er uitgroeit zal hij altijd weer op zoek gaan naar een volgende, iets ruimere huisvesting. Deze stabiele en organische groei is hoe Hermit Gin zich ontwikkeld heeft in de loop der jaren.

Om je eraan te helpen herinneren wat de herkomst is je van heerlijke Hermit Gin met bijpassende tonic, zit er in iedere doos een klein schelpje. Misschien heeft er in jouw schelpje wel een Heremietkreeftje gewoond!

Hermit Gin is nu nog klein en bijna drie jaar op de markt, maar Willy gelooft in de liefhebbers. “Iedereen die Hermit proeft en koopt is onze vriend, een ware ambassadeur, en geeft Hermit Gin ook weer door aan vrienden die ze dat ook gunnen.” Deze filosofie bestempelt direct hoe Hermit Gin volgens Willy het beste gedronken kan worden: Met vrienden! Hermit hou je niet voor je zelf, dat drink je met anderen. Het liefst ook met een ondergaande zon die reflecteert in het glas.

 

Op de vraag of Hermit met een andere gin nog komt is Willy afhoudend. “Ik geloof in de kracht van het beste en een focus op kwaliteit die zich niet laat vangen door met een extra smaakje te komen. Inmiddels zijn er zoveel mooie premium tonic en mixers dat we je alle kanten op kunnen bewegen qua smaak.”

Overigens zijn ook de botanicals die als garnering gebruikt worden bij Hermit niet voor de hand liggend. Willy gelooft in de kwalitatieve balans van de botanicals die gebruikt worden bij het distilleren van de gin en voegt als garnering graag een extra beleving en smaak toe, zoals bijvoorbeeld grapefruit en zeekraal. “Een extra laagje citrus en een ode aan de zee.”

Overigens pakt Willy meerdere aspecten graag creatief aan, wat gezien kan worden in de ‘proefglaasjes’ die hij gebruikt. Dit zijn oesterschelpen, eveneens uit het Oosterschelde water gehaald.

Gelukkig voor ons als gin-liefhebbers blijft de trend volgens Willy voorlopig nog aanhouden.

Dat is goed nieuws! En er komen nog steeds nieuwe merken bij, maar dat wil niet zeggen dat er in heel Nederland al Gin & Tonics gedronken worden. “In de Randstad zijn we verwend met zoveel aanbod, maar er zijn echt genoeg plaatsen in ons land waar gin nog niet of nauwelijks gedronken wordt”.

Wat moeten we in de gaten houden?

Food pairing met gin. Net zoals traditioneel met wijn gedaan wordt, maar tegenwoordig ook met bier, thee en zelfs met water. Hiervoor bestaan vandaag de dag allemaal sommeliers. De gin-sommelier zou zomaar eens de volgende expert kunnen worden in jouw lievelingsrestaurant! Die gaat je dan vast vertellen dat Hermit gin een waanzinnige toevoeging is op een oester, liefst eentje vanuit die Oosterschelde om het verhaal weer rond te maken.

Ontmoet Willy op Gin-Tastic! op 17 en 18 februari en laat hem je meenemen in de wereld van Hermit – Dutch Coastal Gin!

Fanny Struikenkamp

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE PIER

Vul je mailadres in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief met daarin de leukste aanbiedingen en aankomende evenementen!